travel-world

Μάθετε τα πάντα για τον τουρισμό, συμβουλές για τις διακοπές σας είτε χειμερινές είτε καλοκαιρινές αλλά και πολλά νέα για την Ελλάδα και τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όσο απολαμβάνετε τον ήλιο και την θάλασσα!

Μεζές για λιοντάρια το λάστιχο

Ήταν λοιπόν κάτι τουρίστες που αποφάσισαν να επισκεφθούν το Serengeti National Park της Τανζανίας. Γιατί όχι άλλωστε; Πήγαν και για σαφάρι, για το οποίο προσφέρονται οι εγκαταστάσεις του πάρκου. Μπαίνουν λοιπόν σε ένα Land Rover αξιώσεων για να κινούνται και να παρατηρούν με ασφάλεια. Και πάνω στη βόλτα τους συναντούν δυο λιοντάρια.

Τα λιοντάρια με τη σειρά τους παρατήρησαν το αυτοκίνητο και την παρέα και γρήγορα φάνηκαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τα elastika του 4x4. Τόσο που αφιέρωσαν μία ολόκληρη ώρα στην προσπάθεια να φάνε, λίγο-λίγο, τα ελαστικα αυτοκινητου, ενώ μεταξύ της μιας μπουκιάς και της επομένης, έστρεφαν την προσοχή τους και στα παράθυρα για να αποπειραθούν να τα σπάσουν. Υποθέτουμε ότι δεν πήγαινε ξεροσφύρι κάτω το καουτσούκ οπότε έψαχναν και κάτι επιπλέον για να το κάνουν να γλιστράει. Τελικά δεν έσπασαν τα παράθυρα πάντως, ίσως να έσπασαν οι καρδιές των για μία ώρα πολιορκημένων τουριστών.

Σημασία έχει πως, με εξαίρεση τα λάστιχα, κανείς δεν έπαθε τίποτα τελικά. Ευτυχώς. Θα έχουν όμως να διηγούνται μια ιστορία που δεν θα γίνει ποτέ βαρετή.

Διακοπές, κολύμπι και σκολίωση-κύφωση.

swim

Μία πολύ συνηθισμένη απορία που έχουν πολλοί γονείς είναι αν το παιδί τους που πάσχει από σκολίωση ή κύφωση μπορεί να κολυμπήσει. Το κύριο ερώτημα γύρω από αυτό είναι το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ή θετικά η κολύμβηση το υπάρχον πρόβλημα του παιδιού.

Γενικότερα η άθληση και ο αθλητισμός θεωρούνται απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των παραπάνω παθήσεων, καθώς βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται και ως συμπληρωματική στην ήδη υπάρχουσα θεραπεία που ακολουθεί το παιδί.

Σε ότι αφορά την κολύμβηση, τα παλαιότερα χρόνια θεωρούταν το ιδανικό σπορ για τα άτομα που πάσχουν από σκολίωση και κύφωση, γι' αυτό και προτείνονταν πολύ συχνά από γιατρούς. Ο λόγος που πιστεύονταν αυτό, ήταν επειδή κατά την κολύμβηση, το άτομο με το πρόβλημα δεν συναντάει μεγάλη αντίσταση στις κινήσεις που κάνει και αυτό ίσως να είχε θετικό αποτέλεσμα στην θεραπεία.

Με την πάροδο του χρόνου όμως οι γνώσεις μας για αυτές τις παθήσεις αυξήθηκαν και διαπιστώθηκε πως αντίσταση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτή η διαπίστωση λοιπόν, έθεσε την κολύμβηση σε αμφισβητούμενο επίπεδο για το αν πρόκειται όντως για θεραπευτική ή όχι.

Περισσότερες έρευνες τα χρόνια που ακολουθήσαν, έδειξαν πως η κολύμβηση σε καθημερινή βάση, κάνει την σπονδυλική στήλη πιο εύκαμπτη με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η δημιουργία περαιτέρω παραμορφώσεων.

Πλέον θεωρείται ως μία άθληση που μπορεί να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά το άτομο με σκολίωση ή κύφωση. Αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής. Υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες, όπως αυτές με την χρήση κηδεμόνων, που η πιο εύκαμπτη σπονδυλική στήλη βοηθάει περισσότερο στην διόρθωση του προβλήματος και αυτό είναι κάτι που επιτυγχάνεται με το κολύμπι. Από την άλλη πλευρά όμως, ορισμένες θεραπείες και περιπτώσεις σκολίωσης και κύφωσης που έχουν μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, απαγορεύουν αυστηρά το κολύμπι και άλλα αθλήματα που θα μπορούσαν να χειροτερεύσουν την ήδη υπάρχουσα παραμόρφωση.

Αν ετοιμάζεστε λοιπόν για την περίοδο των διακοπών σας και αναρωτιέστε αν το κολύμπι είναι κατάλληλο για εσάς ή το παιδί σας που πάσχει από αυτές τις δύο παθήσεις, τότε καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον θεράποντα γιατρό σας για την καταλληλόλητα του συγκεκριμένου σπορ και για το κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την ομαλή εξέλιξη της θεραπείας σας.

"Rent a rib" και τουρισμός!

tourismos-skafos-rent a rib

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, διακοπές… Γιατί να μην τις οργανώσετε όπως ακριβώς τις ονειρεύεστε; Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για τους λάτρεις της θάλασσας, από το να βρίσκονται διαρκώς κοντά σ’αυτήν!
Αντί λοιπόν να σας προβληματίζει το ότι δεν διαθέτετε σκάφος για να κάνετε τις βόλτες που θέλετε, να πηγαίνετε για ψάρεμα και να ανακαλύψετε απομονωμένες παραλίες, μπορείτε να απευθυνθείτε σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες rent a rib, δηλαδή ενοικίασης φουσκωτών σκαφών.
Αν είστε ιδιώτης και απλά θέλετε όπως είπαμε παραπάνω, να απολαύσετε τα οφέλη των διακοπών με φουσκωτό, μπορείτε απλούστατα να νοικιάσετε ένα σκάφος που θα ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Σίγουρα θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα ταχύπλοων και με τη βοήθεια ειδικών θα διαλέξετε το ιδανικό για εσάς και τις δραστηριότητές σας, βλέποντας αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους και φυσικά ανάλογα με το πόσα χρήματα μπορείτε να διαθέσετε.
Όμως οι υπηρεσίες “Rent a rib” δεν απευθύνονται μόνο σε ιδιώτες. Σκεφτείτε ότι ζούμε σε μια χώρα όπου ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της.
Αν λοιπόν έχετε επιχείρηση, μπορείτε αν το επιθυμείτε να παρέχετε επιπλέον υπηρεσίες στους πελάτες σας, τονώνοντας τόσο τον τουρισμό όσο και τα έσοδά σας.
Παράλληλα λοιπόν με την επιχείρηση που διαχειρίζεστε, μπορείτε να νοικιάσετε έναν αριθμό σκαφών μαζί με πλήρωμα και να πραγματοποιείτε θαλάσσιες δραστηριότητες, events, θαλάσσια “σαφάρι” και κρουαζιέρες όπου θα προβάλετε τις ομορφιές του τόπου σας κάτι που μπορεί να σας αποφέρει επιπλέον έσοδα και να ωφελήσει ποικιλοτρόπως την επιχείρησή σας.

Πώς να οργανώσετε την βαλίτσα των διακοπών σας.

Θέλετε να φύγετε για διακοπές και αγχώνεστε μήπως κατά το πακετάρισμα, αφήσετε τίποτα πίσω σας; Ειλικρινά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αν δεν αφήσετε τα πράγματα για την τελευταία στιγμή κι αν οργανωθείτε κατάλληλα.

suitcase1

Αρχικά βάλτε σε μια άκρη και στη συνέχεια φυλάξτε κατάλληλα, τα έγγραφα που θα χρειαστείτε μαζί σας. Αυτά μπορεί να είναι εισιτήρια, τηλέφωνα, σημειώσεις, χάρτες και οδηγούς περιοχών, ταυτότητες, φωτοτυπίες, βιβλιάρια υγείας δικά σας αλλά και του κατοικίδιού σας, αν έχετε.

Φτιάξτε λίστα!
Ποτέ μα ποτέ μη ξεκινάτε το φτιάξιμο της βαλίτσας χωρίς λίστα, γιατί στο τέλος θα μένετε με αυτό το συναίσθημα ανασφάλειας  του «κάτι έχω ξεχάσει». Γράψτε σε ένα χαρτί ό,τι θέλετε να πάρετε μαζί σας και τσεκάρετέ το μόλις το βάλετε στη βαλίτσα. Το ίδιο ισχύει και για τις εργασίες του σπιτιού, που πρέπει  να γίνουν πριν το εγκαταλείψετε π.χ πρίζες, συναγερμός κ.λπ.

Συγκεντρώστε σε ένα μέρος ξεχωριστά όλα τα παρελκόμενα, μικροπράγματα δηλαδή όπως μπουκαλάκια καλλυντικών, οδοντόκρεμες, είδη υγιεινής, σεσουάρ, πετσέτες και χωρίστε τα ανά κατηγορίες ώστε το τέλος να αποφασίσετε που θα μπουν.

Εσώρουχα, κάλτσες, γάντια που σκορπίζουν εύκολα μέσα στη βαλίτσα, τοποθετήστε τα σε σακουλάκια. Μην παίρνετε υπερβολικά πολλά ρούχα μαζί σας, πόσο μάλλον αν η βαλίτσα σας  πρέπει να έχει όριο βάρους. Αφήστε πάντα extraχώρο, ώστε αν αγοράσετε κάτι κατά τις διακοπές σας να χωράει στη βαλίτσα σας. Τέλος έχετε εκτός βαλίτσας τα ρούχα που θα βάλετε την ημέρα του ταξιδιού και σε μια τσάντα, ό,τι χρειάζεστε για τη διαδρομή.

Ζάλη και μέσα μεταφοράς...

Όλοι έχουμε βιώσει σε διαφορετικό βαθμό την ζάλη όταν βρισκόμαστε σε αυτοκίνητο που διανύει μεγάλη διαδρομή και με στροφές. Για πολλούς ανθρώπους το ταξίδι γίνεται ταλαιπωρία εξαιτίας του ότι ζαλίζονται εύκολα, κάτι που επιδεινώνεται ανάλογα με το μέσο και με τις συνθήκες. Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε, ανάλογα με τα μέσα μεταφοράς, να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνο ταξίδι χωρίς χρήση φαρμάκων.

0 A winding road1-620x413

 

Στο αυτοκίνητο (λεωφορείο, τρένο):

-Σαν συνοδηγοί  οφελεί να κοιτάτε τον δρόμο μπροστά σας.
-Αν θέλετε να κοιτάξετε παραπλεύρως, μπορείτε αρκεί να αποφεύγετε τις απότομες κινήσεις του κεφαλιού.
-Αν επιθυμείτε να διαβάσετε καλό είναι να το κάνετε μόνο όταν ο δρόμος είναι ευθεία και το όχημα κινείτε με σχεδόν σταθερή ταχύτητα (όπως συμβαίνει με το τρένο).
-Σε συνεχείς στροφές, κοιτάτε πάντα μπροστά αποφεύγοντας τις κινήσεις του κεφαλιού.
-Σε πολύ μακρινές διαδρομές καλό είναι να σταματάτε κάθε 60-100kmκαι να βγαίνετε απ’το όχημα, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η θέση του σώματός σας σε σχέση με το σταθερό έδαφος και τα μάτια σας σε σχέση με τον σταθερό ορίζοντα.

Στο αεροπλάνο:

-Κατά την απογείωση και την προσγείωση καλό είναι να μη διαβάζετε και να κρατάτε το κεφάλι σας σταθερό, όπως και κατά τη διάρκεια αναταράξεων ή της αλλαγής κλίσης του αεροπλάνου.
-Μην ταξιδεύετε με γεμάτο στομάχι ή έχοντας καταναλώσει αλκοόλ γιατί αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Φάτε ελαφρά κατά τη διάρκεια της πτήσης.
-Χρησιμοποιήστε αποσυμφορητικό sprayαν πάσχετε από κάποια ρινίτιδα ώστε να διευκολυνθεί η αναπνοή σας.
-Κατά την προσγείωση και την απογείωση μασάτε τσίχλα ή χασμουρηθείτε ώστε να μη βουλώνουν τα αυτιά σας λόγω υψόμετρου.

Στο πλοίο ή στο σκάφος:

-Μην ταξιδεύετε με γεμάτο στομάχι.
-Σε περίπτωση θαλασσοταραχής αποφύγετε τις απότομες κινήσεις. Αν βρίσκεστε έξω, εστιάστε σε ένα σημείο στον ορίζοντα και καθηλώστε το βλέμμα σας εκεί.
-Αν έχετε τη δυνατότητα παραμείνετε στο κεντρικό τμήμα του πλοίου.

Να θυμάστε πάντα πως η ζαλάδα επιδεινώνεται απ’το άγχος, οπότε μην αφήνετε τις προετοιμασίες του ταξιδιού για την τελευταία στιγμή. 

Hawaii: Ο παράδεισος επί γης

Για εσάς που θέλετε να ταξιδέψετε σε έναν εξωτικό παράδεισο, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την Χαβάη. Εάν έχετε αμφιβολίες, απλά δείτε το ντοκιμαντέρ!

Ταξίδι με αεροπλάνο

Airport-Travel-Tips

Τι να κάνετε

 • Να είσαστε νωρίς στο αεροδρόμιο
 • Μείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι
 • Προσοχή στις αποσκευές
 • Μην έχετε μεγάλο βάρος
 • Μην κάνετε συνάλλαγμα στο αεροδρόμιο
 • Μην κάνετε μεγάλες συναλλαγές σε κοινή θέα
 • Διασκεδάστε το!

Τι να φοράτε

 • Φορέστε κάτι άνετο
 • Μην δείχνετε πως έχετε πολλά λεφτά
 • Μην ντύνεστε σαν κρεμμύδι
 • Μην φοράτε ζώνες και εσώρουχα με σύρμα
 • Φορέστε άνετα παπούτσια για να μπορείτε να τα βγάλετε σε περίπτωση που σας ζητηθεί
 • Μην φοράτε ακριβά κοσμήματα

Τι να έχετε μαζί σας

 • Ταυτότητα
 • Διαβατήριο
 • Αρκετά μετρητά
 • Φορτιστή
 • Μην κουβαλάτε όπλα
 • Μην έχετε περιττές κάρτες
 • Εάν έχετε σημαντικά έγγραφα μαζί σας, βγάλτε μια φωτοτυπία για οποιαδήποτε ανάγκη.

Διακοπές με ασφάλεια

Τελείωσε το σχολείο το παιδιών, έχετε άδεια από τη δουλειά και αποφασίζεται να οργανώσετε τις διακοπές σας. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θέλετε να κάνετε και άπειρα μέρη για να επισκεφτείτε. Αυτό που σας απασχολεί όμως είναι η διατήρηση τόσο της δική σας ασφάλειας, όσο και της οικογένειάς σας.

diakopes

Πιο κάτω σας δίνουμε συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς στις διακοπές.
1. Κουτί πρώτων βοηθειών. Καλό είναι να έχετε μαζί μας πάντα ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Εξοπλίστε το με επιδέσμους, γάζες, ιώδιο, παυσίπονα και κρέμες για τσιμπήματα.
2. Προσοχή στον ήλιο. Τα τελευταία χρόνια η ηλιακή ακτινοβολία είναι πολύ ισχυρή. Χρησιμοποιείστε αντηλιακό και αν είναι δυνατό καθίστε τις μεσημεριανές ώρες σε ένα μέρος με σκιά.
3. Πίνετε πολύ νερό. Ο ζεστός καιρός θα προκαλέσει αφυδάτωση, προσπαθήστε να πίνετε 8 ποτήρια νερό τη μέρα. Το νερό είναι πάντα μια καλύτερη επιλογή από τα ζαχαρούχα ποτά που έχουν πολλές θερμίδες.
4. Πριν φύγετε διακοπές βεβαιωθείτε ότι υπάρχει κάποιος, γείτονας για παράδειγμα, που θα επιβλέπει το σπίτι σας όσο θα λείπετε. Δεν είναι ανάγκη να μπει στο σπίτι σας, αν δεν έχετε ένα ζώο που θέλει φροντίδα ή φυτά.
5. Ενημερωθείτε για τον προορισμό σας. Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας ενημερωθείτε για το πώς θα φτάσετε στον προορισμό σας, τι θα επισκεφτείτε και τι επιλογές έχετε. Φροντίστε να έχετε στο μυαλό σας και ένα εναλλακτικό δρόμο. Ετοιμάστε επίσης ένα ενδεικτικό πρόγραμμα διακοπών.

Διακοπές σε ξενοδοχείο

Hotel-Sign

Το θέμα της διαμονής στη διάρκεια των διακοπών είναι συνήθως ένα μεγάλο πρόβλημα. Το ξενοδοχείο είναι συνήθως το πρώτο μέρος που έρχεται στο μυαλό κάποιου για μια ήρεμη διαμονή με ανέσεις. Βέβαια τα τελευταία χρόνια ο οικονομικός προϋπολογισμός των διακοπών μειώνετε και το κόστος ενός ξενοδοχείου αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα.
Ας δούμε λοιπόν κάποια από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαμονής σε ξενοδοχείο.

Υπέρ:
+ Διάφοροι χώροι. Στο ξενοδοχείο έχεις την επιλογή να απολαύσεις τον καφέ σου μόνος σου στο μπαλκονάκι σου και να έχεις περισσότερο προσωπικό χώρο. Επιπλέον έχεις την παροχή της ντουλάπας έτσι ώστε να μπορείς να τακτοποιήσεις τα πράγματα σου.
+ Καθαριότητα. Μπαίνεις σε ένα χώρο που κάποιος άλλος έχει φροντίσει να είναι καθαρός, μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου με ζεστό νερό όλη τη μέρα και να έχεις μια καθαρή πετσέτα.
+ Η φύση βρίσκετε έξω από το δωμάτιο. Το καλό με το ξενοδοχείο είναι ότι «διαχωρίζεις» το σπίτι σου από το σπίτι διάφορων επισκεπτών όπως μυρμήγκια, σκορπιοί κ.α.
+ Άνετος ύπνος. Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια των διακοπών είναι οι ώρες χαλάρωσης και ο ύπνος. Τίποτα δεν συγκρίνετε με ένα μαλακό στρώμα, άλλωστε πάμε διακοπές για να ξεκουραστούμε.

Κατά:
- Κόστος. Το κόστος είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τη διαμονή σε ξενοδοχείο. Οι ανέσεις ανεβάζουν την τιμή των δωματίων και αντίστροφα. Άρα δεν αποφεύγεις συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.
- Προκαταβολή. Η κράτηση ενός δωματίου είναι κάτι που θα σας στοιχίσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε καθόλου το ξενοδοχείο και δεν έχετε μια αντικειμενική άποψη μπορεί να κλείσετε ένα δωμάτιο με ένα μεγάλο ποσό και τελικά να μην ανταποκρίνεται σε όλα αυτά που υποσχόταν.
- Διαθεσιμότητα.Στην περίπτωση που το ταξίδι σας έχει προορισμό ένα κοσμοπολίτικο μέρος τα πράγματα δυσκολεύουν. Οι παραπάνω ανέσεις προσελκύουν αρκετό κόσμο, οπότε πρέπει να προετοιμαστείτε και να κλείσετε δωμάτιο πολύ καιρό πριν.

Διακοπές σε κάμπινγκ

camping

Τα τελευταία χρόνια οι λάτρεις των διακοπών σε κάμπινγκ έχουν αυξηθεί αρκετά και αν λάβουμε υπ’ όψιν μας την οικονομική κατάσταση που επικρατεί γύρω μας αναμένεται να αυξηθούν και άλλο. Πολλοί είναι οι φανατικοί οπαδοί των διακοπών στη φύση καθώς καταφέρουν έστω και για λίγες μέρες να ρουφήξουν τη μαγεία. Από την άλλη βέβαια πρέπει για λίγες μέρες να αρνηθείς τις ανέσεις και την πολυτέλεια.Ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διακοπών σε κάμπινγκ.

Υπέρ:
+ Φύση, Φύση, Φύση. Το μεγαλύτερο ατού του κάμπινγκ είναι οι ώρες που μπορείς να περνάς στη φύση. Έχεις την ευκαιρία να κοιμάσαι μέσα στα δέντρα και να χαζεύεις όλη τη νύχτα τα αστέρια. Επιπλέον, στα περισσότερα κάμπινγκ πάντα θα βρεις χώρο ακόμα και την τελευταία στιγμή.
+ Χαμηλό κόστος. Το κόστος στο κάμπινγκ είναι αρκετά χαμηλό, ακόμα, με αποτέλεσμα να μπορείς να ακολουθήσεις και άλλα πράγματα που θα ήθελες να κάνεις.
+ Θάλασσα. Τα περισσότερα κάμπινγκ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, έτσι μπορείς ανά πάσα στιγμή να κάνεις τη βουτιά σου χωρίς ιδιαίτερες μετακινήσεις.
+ Γνωρίζεις κόσμο. Στο κάμπινγκ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο. Γύρω σου υπάρχουν πολύ που περνούν τις διακοπές τους λίγα μέτρα από τη σκηνή σου.

Κατά:
- Ζωύφια.Σκαθάρια, μυρμήγκια, σκορπιοί κ.α. είναι κάποιες από τις επισκέψεις που μπορεί να έχεις. Μην ξεχνάς όμως, εμείς πήγαμε πρώτοι και ενοχλήσαμε την ηρεμία τους.
- Υπερβολικός ήλιος. Σίγουρα στις διακοπές θέλεις ήλιο, αλλά κάποιες φορές μπορεί να γίνει υπερβολικό. Τέτοια παραδείγματα είναι το πρωί που θέλεις να κοιμηθείς, καθώς και το μεσημέρι με την υπερβολική ζέστη που μπορεί να καταλήξεις με ηλίαση.
- Μπάνιο. Τις περισσότερες φορές στο κάμπινγκ αν θέλεις να μείνεις μέχρι αργά στην παραλία θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος ότι το βράδυ θα κάνεις μπάνιο με κρύο νερό.
Όπως και να έχει το κάμπινγκ είναι μια εμπειρία που πρέπει να δοκιμάσεις κάποια στιγμή στη ζωή σου.